ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ

ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ

ο Κυβερνείο βρίσκεται κοντά στον μητροπολιτικό ναό της Αίγινας και θεωρείτε το σπουδαιότερο κτίριο της Ελληνικής Ιστορίας καθώς εκεί εγκαταστάθηκε η πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας αλλά υπήρξε και η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια. Είναι ένα διώροφο κτίριο με στενά δωμάτια χωρίς ιδιαίτερες πολυτέλειες και βαριά έπιπλα. Μία εξωτερική σκάλα οδηγεί στον δεύτερο όροφο όπου αριστερά μόλις έμπαινε κάποιος έβρισκε το γραφείο του Κυβερνήτη και στην συνέχεια την κατοικία του ενώ στο ισόγειο του κτιρίου βρισκόντουσαν οι κρατικές υπηρεσίες όπως το πρώτο Νομισματοκοπείο. Ο Αλέξανδρος Κοντοσταύλος υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Νομισματοκοπείου ο οποίος είχε αγοράσει στην Μάλτα τα μηχανήματα σε εξευτελιστική τιμή για την εποχή με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες ότι τα μηχανήματα ήταν άχρηστα. Τελικά τον Ιούλιο του 1829 στην Εθνική Συνέλευση του Άργους παρουσιάστηκαν με πατριωτική περηφάνια και ενθουσιασμό τα πρώτα χάλκινα νομίσματα. Το γεγονός της κοπής των πρώτων νομισμάτων στην Αίγινα της ελεύθερης Ελλάδας αποτελεί σημαδιακή σύμπτωση αφού στην Αίγινα κόπηκαν και τα πρώτα νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας η χελώνη.

Μετά την μεταφορά της κυβέρνησης στο Ναύπλιο το Κυβερνείο χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς από καταφύγιο για τους πρόσφυγες της Κρητικής επανάστασης, εκκλησιαστική κατοικία, Γυμνάσιο κ.α. έως το 1941 όπου οι Γερμανοί το χρησιμοποίησαν ως Διοικητήριο και στρατώνα.

Σήμερα το Κυβερνείο στεγάζει το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο της Αίγινας στο ισόγειο παρακείμενο πέτρινο κτίριο την Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Related Projects
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search