ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ

Home / / ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ

ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ

ΤΣε υψόμετρο 160 μ. βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς Αφαίας στην Αίγινα.Είναι ίσως ο πιο καλοδιατηρημένος ναός που υπάρχει από την αρχαϊκή εποχή. Χρονολογείται περίπου το 500 π.Χ. και χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός ναού που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Και οι δύο ναοί ήταν αφιερωμένη στην ομώνυμη θεά.Ο ναός είναι χτισμένος σε Δωρικό ρυθμό αλλά δυστηχώς σε έχουμε πληροφορίες για τους αρχιτέκτονές του και για τη διάρκεια κατασκευής του.

Ο ναός της Αφαίας αποτελείται από 12 και 6 κίονες στην μακριά και τη στενή πλευρα του αντίστοιχα, όλοι είναι μονόλιθοι με 20 ραβδώσεις εκτός από τρεις που έχουν σπόνδυλους.

Η είσοδος του ναού βρίσκεται σε επικλινές επίπεδο στα ανατολικά του ναού. Η θεματολογία των αετωμάτων αφορούν τον Τροϊκό πόλεμο καθώς συμμετείχαν απόγονοι του βασιλιά Αιακού και Αιγινίτες, τα γλύπτά είναι από παραινό μάρμαρο. Ωστόσο η φιγούρα της θεάς Αθηνάς κοσμεί όλες της παραστάσεις και στο εσωτερικό του φυλασσόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμά της. Εξάλλου για μεγάλο διάστημα ήταν αφιερωμένος σε αυτήν.

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1811 από τον Γερμανό Βαρώνο von Hellerstein και τον Άγγλο αρχιτέκτονα Cockrell, βρίσκοντας τα γλυπτά των αετωμάτων τα οποία πήραν και τα πούλησαν στον Λουδοβίκο Ά της Βαυαρίας και από το 1828 βρίσκονται στο Μόναχο. Το 1901 πραγαμτοποιήθηκε ανασκαφή από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. το 1956-1957 έγιναν εργασίες αναστήλωσης.

Με καθαρή ατμόσφαιρα μπορούμε να διακρίνουμε το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη των Αθηνών. Λέγεται ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

 

Related Projects
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search