Η Μονή Αγίας Τριάδας – Αγίου Νεκταρίου απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας, βρίσκεται απέναντι από το χωριό Κοντός και την Παλαιά Χώρα στον οδικό άξονα Αίγινα – Αγία Μαρίνα και υπάρχει τοπική συγκοινωνία.

Αρχικά στα χρόνια του Βυζαντίου η μονή ήταν αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή η οποία όμως εγκαταλείφτηκε. Το 1904 ο Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως με το κοσμικό όνομα Αναστάσιος Κεφαλάς τότε αποφάσισε να το αναστυλώσει με προσωπική του εργασία, να το αφιερώσει στην Αγία Τριάδα και να εγκαταστήσει εκεί 4 μοναχές ενώ η ίδιος ήταν ακόμα διευθυντής στην Ριζάρειο Σχολή.

Το 1908 εγκαταστάθηκε εκεί και ο Άγιος σε ένα σπιτάκι πίσω από την Μονή που σώζεται ακέραιο μέχρι σήμερα και φυλάσσονται εκεί τα προσωπικά του αντικείμενα, έως και την κοίμησή του στις 9 Νοέμβριου του 1920. Τα θαύματα στην Αίγινα ξεκίνησαν με την άφιξη του Αγίου στο νησί, με πρώτα, την λύτρωση ενός δαιμονισμένου άντρα και την επίκληση με το ποίμνιο να βρέξει μετά από την τρίχρονη ανομβρία. Το 1908 εγκαινιάστηκε ο ναός που αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα και ο ίδιος θεμελίωσε.

Αργότερα κολλητά στον ναό της Αγίας Τριάδας χτίστηκε άλλος ένας αφιερωμένος στον ίδιο και ένα μικρότερο εκκλησάκι δίπλα φιλοξενούσε τον τάφο του. Το πηγάδι που άνοιξε ο ίδιος έξω από τον ναό με την βοήθεια των καλογριών, πλέον τρέχει αγιασμό. Τα θαύματα του Αγίου είναι αναρίθμητα και συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, οι πιστοί ακόμα βάζουν το αυτί τους στον τάφο του για να ακούσουν την ράβδο του να χτυπάει στα τοιχώματα.

Η νέα εκκλησία που χτίστηκε και αφιερώθηκε στον Άγιο Νεκτάριο είναι εντυπωσιακή, επιβλητική, το δάπεδο μπροστά στο ιερό είναι ψηφιδωτό απεικονίζει τον Σαρωνικό κόλπο με τα νησιά του και τις μονές τους, με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο που απεικονίζει σκηνές από την ζωή και τα θαύματα του, και μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων.

Η Μονή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο από όλο τον κόσμο. Η κοίμηση του Αγίου εορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου με διήμερες εκδηλώσεις σε όλο το νησί με αποκορύφωμα την πεζή λιτανεία των οστών του από την Μονή έως την πόλη της Αίγινας.

Δεν εχετε αποφασισει για τις διακοπες σας;

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search